Чиста чи смачна вода?

Наталія Гудім

Пити воду так само важливо для людини, як і дихати. Але яку воду вибрати для щоденного пиття? Абсолютно чисту чи все ж таки мінералізовану? І який для цього вибрати фільтр? Спробуємо розібратися.

Всі ми знаємо, як важливо для організму пити чисту воду без шкідливих домішок та небезпечних мікроорганізмів. Останнім часом якість води стрімко погіршується. Крім звичних забруднень, з'явилася зовсім нова проблема – органічні мікрозабруднення. Це різні продукти сучасної життєдіяльності людини: залишки фармацевтичних препаратів, різних миючих засобів, а також мікропластики та нановолокна, як наслідок розкладання пластикової тари. Традиційні методи очищення води, якими користуються комунальні водоканали, не можуть боротися з новими викликами, воду треба дочищати. Тому пріоритетним завданням при розробці нових фільтрів питної води була і залишається безпека води.

Фільтри з технологією зворотного осмосу – практично єдине рішення для цього завдання, оскільки вони видаляють розчинені речовини, а також бактерії та віруси більш ніж на 98%. Але перевага цієї технології також є її основним недоліком. Разом із шкідливими речовинами з води видаляються й корисні мінерали.

Основне джерело необхідних організму макро- та мікроелементів – правильне, збалансоване харчування. З води організм засвоює невелику кількість елементів – у середньому до 10% залежно від речовини.

Разом з тим існує таке поняття, як фізіологічна повноцінність води. Якщо вода піддається очищенню, то фізіологічно повноцінною вона є у тому випадку, якщо її загальна мінералізація становить не менше 100 мг/л, згідно з CCанПіН 2.2.4-171-10.

Вода, очищена зворотним осмосом, цим вимогам здебільшого відповідає. Таким чином воду після домашнього фільтра зворотного осмосу потрібно збагачувати мінералами.

Для сучасних домашніх фільтрів зворотного осмосу є багато різних видів мінералізаторів. Вони відрізняються кількістю та видом мінеральних компонентів. Мінералізатори покращують склад води та її органолептику, але не вирішують проблему повністю. Це відбувається через те, що, в основному, вони завжди встановлені в тому самому місці схеми фільтра – на фінальному етапі очищення, після бака, перед подачею води користувачу.

А як же відбувається у природі? У природних умовах підземні води мають багатий мінеральний склад завдяки поетапному та тривалому проходженню води крізь поклади різних порід. Якщо ми повернемося до схеми фільтра, то зрозуміємо, що швидкість проходження води крізь мінеральний шар занадто висока, тому вода не встигає контактувати з мінералами.

Ми, команда дослідників компанії Ecosoft, спробували змінити фільтр так, щоб дати можливість воді розчиняти мінерали. Так виникла нова схема проходження води через фільтр. Тепер мінералізатор стоїть після мембрани, де швидкість води значно нижча. Ми також спеціально підбирали мінерали та їх кількість. Комбінація схеми та нового складу мінералізатора дозволила значно збільшити ефективність домінералізації. Так з'явився унікальний у своєму роді фільтр P'URE AquaCalcium. Вода після фільтра містить кальцій - один з найважливіших і засвоюваних елементів. Крім цього, кількість мінералів у воді постійна – 55-65 мг/л.


На цьому ми не зупинилися та розробили новий фільтр, який робить воду фізіологічно повноцінною з мінералізацією 80-100 мг/л. Тепер у воді є не лише кальцій, а й магній. Така комбінація елементів обрана неспроста, з води вони добре засвоюються організмом – на 30%. Тому вода буде не тільки безпечною, а й корисною для здоров'я. Зуби та кістки будуть міцними завдяки кальцію, а організм – більш стійкий до стресів та навантажень завдяки магнію. До того ж, для мінералізатора ми використовували природні мінерали, сертифіковані США відповідно до стандарту NSF. Це все про фільтр питної води P'URE Balance.

 

Ми довго говорили про хімічні та технологічні аспекти питання. Але людині цікава саме вода, а не фільтр. Фільтр у разі – це лише спосіб її отримання. Якщо запитати, яка вода найсмачніша, найчастіше можна почути: «Найсмачніша вода була у бабусі в колодязі», «Краща вода – це джерельна вода», «Чим глибше поклади, тим краще вода» і т.д. У всіх відповідях люди асоціюють смачну воду із природними джерелами.

Нам стало цікаво провести незвичайні, собі не хімічні, а більше емоційні дослідження. І дізнатися, як же склад води впливає на її смак і чи відчуває різницю смаку середньостатистичний споживач у воді з різною, проте досить низькою мінералізацією від 5 до 100 мг/л.

Ми провели кілька різних дегустацій води. Учасники були завжди нові, а ось набір зразків води однаковий – після звичайного фільтра зворотного осмосу, після стандартного фільтра зворотного осмосу з мінералізатором, P'URE AquaCalcium і, нарешті, вода після P'URE Balance.

Спочатку ми звернулися до професіоналів – досвідчених дегустаторів, хіміків, спеціалістів у галузі водопідготовки. Результат нас приємно здивував – точно відчули різницю у складі води. А як реагує наш споживач? За результатами дегустацій для наших покупців з'ясувалося, що вони також добре відрізняють на смак різну за складом воду. При цьому більшість віддавали перевагу воді після фільтру P'URE Balance. Дегустатори оцінили цю воду як найбільш приємну на смак, збалансовану та освіжаючу. Саме таку воду вони хотіли б пити щодня.

Так ми дійшли висновку, що склад води дуже важливий. Сьогодні вимоги споживача до води зростають. Звичайно, безпека води відіграє основну роль при покупці фільтра, але важливими факторами стають смак води та її користь для здоров'я. А цього можна досягти лише збалансованим складом води, використовуючи природні матеріали.
Пийте чисту, смачну воду та будьте здорові!

Матеріал взято із сайту waternet.ua